Pobeda Le Penove bila bi POKLON ZA PUTINA: Ima planove koji su za Evropu NOĆNA MORA, a za Rusiju ostvarenje sna

Кada se Emanuel Makron poslednji put suočio sa krajnje desničarskom rivalkom Marin Le Pen na predsedničkim izborima u Francuskoj 2017. godine, njen poziv da zemlja krene putem Velike Britanije i izađe iz Evropske unije bio je u skladu sa populističkim trendom. Ipak, ona nije uspela da pridobije glasače, koji su više bili zabrinuti zbog haosa koji bi usledio.

Slušaj vesti

0:00/
0:00

Marin le Pen i Vladimir Putin

Foto: AP/ Mikhail Klimentyev, AP/ Thibault Camus / Ringier

Marin le Pen i Vladimir Putin

Francuski Bregzit ovog puta nije na meniju, zbog čega je Le Penova delovala umerenije. Ali ono što ona predlaže umesto “Fregzita” je EU koju bi Francuska podrivala iznutra poput Mađarske na čeli sa Viktorom Orbanom – razbijajući saradnju sa nemačkom i jedinstvo u odnosu sa Rusijom. Uoči drugog kruga glasanja u nedelju, kada će Le Penova i Makron “ukrstiti koplja”, rizici su manje ekstremni nego ranije, ali Zapad i dalje ima razloga da brine, piše “Blumberg”.


Foto: francois mori / Tanjug

Evropa za Le Penovu ima dve svrhe. To je simbolična vreća za udaranje kako bi se ona razlikovala od “globalističkog” Makrona. Takođe, Evropa Le Penovoj nudi način za smanjenje troškova. Obećala je da će posle pobede da smanji neto doprinose Francuske budžetu EU za oko 5 milijardi evra, a ta sredstva bi onda mogla da idu u ekstravagantne planove potrošnje kod kuće.

Realnost je da će ponovno otvaranje budžeta za 2021-2027, koji je već dogovoren, naići na malu podršku. Umesto liderke u stilu Margaret Tačer, koja bi udarala pesnicom po stolu i tražila francuski novac nazad, Le Penova bi verovatno izolovala Francusku i uvukla je u trajni sukob. Sa Le Penovom koja takođe želi da preuzme vladavinu prava EU, da daje preferencijalni tretman francuskoj robi i vrati nacionalne granične kontrole, Francuska bi postala deo “manje Evrope“ – one koja uvek preti da “neće biti Evrope“ ako nije po njenom.


Foto: AP / Laurent Cipriani / Tanjug/AP

Što se tiče ambicije Le Penove da izgradi savez zemalja istomišljenika kako bi povratila ovlašćenja od Brisela, južne članice sigurno ne bi pristale na to, piše “Blumberg”. Orban bi, sa druge strane, sigurno cenio otvorenu pristalicu njegovog neliberalnog stila za vrhom evropskog stola. Ali čak ni on možda neće ceniti rupu od pet milijardi evra na računima ili mogućnost da Pariz teren jedinstvenog tržišta nagne u svoju korist.

Pobeda Le Penove je trenutno manje verovatan ishod. Ankete procenjuju da su njene šanse da osvoji i predsedničku funkciju i parlamentarnu većinu oko 10 odsto — i stabilnost finansijskog tržišta to odražava.

Pročitajte još

Ipak, trka je mnogo neizvesnija nego što je bila pre pet godina. Francusko javno mnjenje je duboko podeljeno po pitanju budućih integracija u EU, čak i ako postoji mala želja za odlaskom iz bloka. Ne treba zanemariti rizik poništavanja zakona jedinstvenog tržišta poništavaju i institucionalne blokade u drugoj najvećon ekonomiji Evrope. Posebno je zloslutno što se to događa u vreme rata na pragu EU, kada se energetske veze u regionu preoblikuju.

Kako navodi “Blumberg”, ruski predsednik Vladimir Putin biće srećan ako se Jelisejske palate dokopa Le Penova, čija stranka navodno još uvek vraća dug ruskoj kompaniji i koja poziva na zaustavljanje vetroelektrana i kritikuje sankcije Rusiji. A tu je i želja Le Penove da napusti integrisanu komandu NATO-a i preispita odnose sa Amerikom, što bi oslabilo transatlantsku vezu koju Putin tako prezire.


Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo / Tanjug/AP

U ovom scenariju, Francuska bi i dalje imala stratešku težinu kao stalna članica Saveta bezbednosti UN i jedina nuklearna sila EU — ali bi taj uticaj usmerila ka novim savezima, prekidajući saradnju sa Nemačkom u korist strateškog partnerstva sa Rusijom.

Le Penova retorika jasno teži veličini De Gola tokom Hladnog rata. Ali čuveni general bi se okretao u svom grobu da vidi kako Francuska odbacuje svog najbližeg kontinentalnog saveznika i strateško sidro, zaključuje “Blumberg”.

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published.