HAOS ŠIROM ŠVEDSKE, NASILJE SE NE SMIRUJE! Demonstranti gađaju policiju molotovljevim koktelima, pale automobile…

Pozadina ovog nasilja su skupovi desničarskog ekstremističkog političara Rasmusa Paludana. Njegova antiislamska i antiimigrantska grupa “Stram Kurs” pozvala je na demonstracije u nekoliko gradova i objavila da namerava da spali Kuran.

 demonstracije u svedskoj nakon spaljivanja kurana

Izvor: Profimedia

Švedska ne miruje! Ponovo su goreli automobili, ponovo je letelo kamenje na policajce. To je tužan vrhunac serije nasilja koje već nekoliko dana potresa zemlju, navodi nemački Bild.

Nakon što mladići islamske veroispovesti napali policiju u četvrtak i petak, nasilje se nastavilo. Za vikend je u švedskom gradu Malmeu izgorelo nekoliko vozila i kanti za smeće. Autobus se zapalio nakon što je unutra ubačen “zapaljeni predmet”. Policajci su takođe napadnuti molotovljevim koktelima, a na njih je bacano kamenje. Svedoci su čuli brojne povike “Alahu Akbar“.

Pozadina ovog nasilja su skupovi desničarskog ekstremističkog političara Rasmusa Paludana (40). Njegova antiislamska i antiimigrantska grupa “Stram Kurs” (Tvrda linija) pozvala je na demonstracije u nekoliko gradova i objavila da namerava da spali Kuran.

Mladići su ovo iskoristili kao priliku za neverovatne ekscese nasilja u švedskim gradovima. 

Neredi u Švedskoj

Izvor: YouTube/The Telegraph

Nekoliko policijskih automobila je već zapaljeno u gradovima Linćeping i Erebro. Ksenofobične akcije je trebalo da se odvijaju u delovima grada u kojima živi posebno veliki broj muslimana. Oformila se rulja uglavnom i situacija je eskalirala. Desetak policajaca je povređeno u četvrtak i petak. U Stokholmu je bilo i nereda uz bacanje kamenica.

Podsećanja radi, policija je uhapsila 26 osoba posle sukoba pripadnika snaga bezbednosti i demonstranata na protestu zbog najavljenog mitinga ekstremno desničarske grupe u centralnoj Švedskoj. Noć između nedelje i ponedeljk je bila mirna nakon jučerašnjih nereda u Norćepingu, u okrugu Navestadu sa brojnim muslimanskim stanovništvom, saopštila je policija i dodala da je privela osam osoba osumnjičenih za nerede.

U obližnjem gradu Linćepingu, gde su takođe izbili nemiri, privedeno je 18 osoba. U oba grada u nedelju je bilo sukoba, drugi put u poslednja četiri dana. Tri osobe povređene su u neredima u Norćepingu, gde su demonstranti na policiju bacali kamenice i palili automobile.

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published.