Hronologija jednog državnog udara: Prva godišnjica napada na Kapitol koji je potresao Ameriku (i svet)

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Pre tačno godinu dana, 6. januara, oko 14 časova po srednjeevropskom vremenu, pojavile su se prve iskre požara koji niko nije mogao da predvidi. Ni onda kada je Tramp nastavio da laže na društvenim mrežama kako je “pokraden na izborima”, ni onda kada su njemu verne desničarske grupe krenule da se okupljaju i prete, ni onda kada je sam Tramp tokom govora pozvao okupljene “da prošetaju”.

U Srbiji su se u tim trenucima palili badnjaci i malo ko je vodio računa šta se dešava preko okeana, ali su vrlo brzo potresne slike sa Kapitol hila obišle svet i postale glavna tema i u Srbiji.

Repetirani pištolji policije, bivolje maske demonstranata, podignute noge na sto Nensi Pelosi, sumnjive poruke o vakcinaciji, koronavirusu, izborima i teorijama zavere.

Napad na Kapitol bio je u punom jeku.

EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Godinu dana kasnije, utvdiće se da je u pitanju bio “pokušaj državnog udara”, a iz dokumentacije koju su specijalnom komitetu Kongresa dostavili tadašnji Trampovi saradnici, vide se i detalji tog plana.

Napad na Kapitol hil – jedno od sredstava tog plana – označen je direktnim napadom na demokratiju i jednim od najtragičnijih političkih događa u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Kako se situacija ustvari tog 6. januara razvijala?

HRONOLOGIJA DRŽAVNOG UDARA

8.17 – Tramp nastavlja sa svojim neosnovanim tvrdnjama o “krađi” nakon što je izgubio izbore od Bajdena. On je objavio na Tviteru: „Savezne države žele da isprave rezultate izbora, za koje sada znaju da su zasnovani na nepravilnostima i prevari, a pored toga koruptivni proces nikada nije dobio zakonodavno odobrenje. Sve što Majk Pens treba da uradi je da ponovi brojanje glasova, I MI POBEĐUJEMO. Uradi to, Majk, ovo je vreme za izuzetnu hrabrost!“

10.58 – Grupa Proud boys, krajnje desne samoorganizovane milicije, kreće ka Kapitolu

12:00 – Tramp, tada još uvek aktuelni predsednik, obraća se hiljadama pristalica na mitingu u blizini Bele kuće neposredno pre nego što je nastao haos, obećavajući da “nikada neće priznati” da je izgubio izbore; to je bilo pre nego što se Kongres sastao da potvrdi predsedničku pobedu demokrate Džozefa Bajdena

12.53 – Trampove pristalice marširaju ka Kapitolu, probijaju barikade i bore se sa policijom da upadnu u zgradu, primoravajući Kongres da zaustavi proces sertifikacije glasova. Dok su demonstranti vikali i mahali Trampovim i američkim zastavama, dok su marširali hodnicima, ljudi u zgradi su upućeni da se sakriju ispod sedišta da bi se zaštitili od napada i da stave gas maske nakon što je policija morala da koristi suzavac u Rotondi Kapitola.

13.10 – Na kraju svog jednosatnog govora, Tramp je rekao: „Mi se borimo. Mi se pakleno borimo i ako se tako ne budemo borili, više nećemo imati državu. Pa hajde zato da prošetamo Pensilvanija avenijom.” Policija Kapitola poziva u pomoć i šalje upozorenje o evakuaciji

14.13 – Tajna služba je evakuisala potpredsednika Majka Pensa sa poda Senata. Demonstranti nasilno ulaze u zgradu, razbijaju staklo i nogom otvaraju vrata dok ih horda prati. Senat proglašava pauzu. Policajac Judžin Gudman nailazi na rulju i mami izgrednike iz gornjih odaja. Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi evakuisana je iz Kapitola

14.24 – Tramp kaže da Pens „nije imao hrabrosti da uradi ono što je trebalo da se uradi da zaštiti našu zemlju i naš ustav“, dodajući da „Sjedinjene Američke Države zahtevaju istinu!“ Debata predstavničkog doma je nastavljena u nadi da će sertifikacija biti okončana pre novog prekida. Članovima je rečeno budu spremni da koriste gas maske. Demokratski kongresmen Erik Svolvel šalje poruku svojoj ženi: „Volim tebe i bebe. Molim te zagrli ih za mene”

14.41 – Stakleni prozori na vratima odaja Doma su razbijeni, na snimku se vide ruke policajca na drugoj strani koji drži pištolj. Možda i jedna od najupečatljivijih slika napada na Kapitol hil. Čuje se pucanj i Ešli Bebit pada na zemlju.

EPA-EFE/MICHAEL R
EPA-EFE/JIM LO SCALZO

15.13 – Dok je rastao pritisak na predsednika Trampa da osudi pristalice koje su se sukobljavale sa policijom, on je tvitovao: „Tražim da svi u američkom Kapitolu ostanu mirni. Bez nasilja! Zapamtite, MI smo Partija zakona i reda – poštujte zakon i naše velikane u plavom. Hvala vam!”

16.05 – Obraćajući se naciji, Bajden je rekao da je demokratija „pod napadom bez presedana“ i zahtevao da se Tramp obrati na televiziji pozivajući svoje pristalice da prestanu sa nasiljem.

16.17 – U video snimku objavljenom na Tviteru, Tramp je zamolio svoje pristalice da „odu kući”, tvrdeći da su rezultati izbora lažni i da oseća njihov „bol”, ali da nasilje mora prestati. Tviter je kasnije uklonio ovaj tvit, pa je Tramp ponovio da sa “svom svojom ljubavlju moli demonstrante da se povuku.

17.40 – Zgrada Kapitola je očišćena od izgrednika i članovi potvrđuju da će nastaviti sa prebrojavanjem glasova

18.14 – Službenici za sprovođenje zakona uspešno su uspostavili perimetar na zapadnoj strani zgrade Kapitola

19.00 – Tviter i Fejsbuk uklanjaju poruke aktuelnog predsednika Trampa

20.00 – Policija proglašava da je zgrada Kapitola potpuno bezbedna

20.06 – Senat se ponovo sastaje i njime predsedava Majk Pens, kako bi nastavio debatu oko prigovora na prebrojavanje glasova u Arizoni.

21.00 – Predsednica Pelosi ponovo otvara debatu u Predstavničkom domu i rezultat 303-121 u korist odbacivanja prigovora republikanaca na prebrojavanje elektorskih glasova u Arizoni biva usvoje u 23.30

U 22.15, Senat glasa sa 93-6 protiv prigovora koji je iznela šačica republikanskih senatora protiv prebrojavanja elektorskih glasova u Arizoni

Sedmog januara, u 3.39, pred zoru, Džo Bajden je i zvanično proglašen pobednikom američkih predsedničkih izbora.

Šta smo saznali godinu dana kasnije o događajima koji su potresli čitav demokratski svet?

Bivši Trampov šef kabineta u Beloj kući Mark Medouz predao je izabranoj komisiji Predstavničkog doma za istragu napada na Kapitol od 6. januara PowerPoint prezentaciju u kojoj je preporučio Donaldu Trampu da proglasi vanredno stanje zbog “ugrožene nacionalne bezbednosti” kako bi se vratio na mesto predsednika.

Izabrani komitet je siguran da je postojala bar neka koordinacija između Trampove administracije i organizatora protesta na Kapitolu 6. januara. Svakako, bilo bi naivno pomisliti da izgredi koji su se dogodili, nemaju nikakve veze sa planom da se proglasi “ugrožavanje nacionalne bezbednosti”.

Naročito kada se u obzir uzme tajming kada je čitav “plan” predstavljen ljudima iz Trampovog bližeg, ali i daljeg okruženja.

Činjenica da je Medouz posedovao PowerPoint prezentaciju dan pre napada na Kapitol sa detaljima o načinima za izvođenje državnog udara sugeriše da je barem bio svestan napora Trampa i njegovih saveznika da zaustave inauguraciju Džoa Bajdena 6. januara.

PowerPoint fajl, pod nazivom „Izborna prevara, strano mešanje i opcije za 6. januar“, dao je nekoliko preporuka koje Tramp treba da ispuni kako bi zadržao predsedničku funkciju u drugom mandatu na osnovu laži i razotkrivanja zavera o široko rasprostranjenoj izbornoj prevari.

Senatore i članove Kongresa prvo treba obavestiti o stranom mešanju, navodi se PowerPoint prezentaciji, pri čemu bi Tramp mogao da proglasi vanrednu situaciju, da proglasi elektronsko glasanje nevažećim i zatraži od Kongresa da se dogovori o ustavno prihvatljivom leku.

Postojale su i tri opcije da tadašnji potpredsednik Majk Pens zloupotrebi svoju uglavnom ceremonijalnu ulogu na zajedničkoj sednici Kongresa 6. januara, kada je Bajdenu trebalo da bude potvrđena pobeda i jednostrano vrati Trampa u Belu kuću.

Konačna opcija za Pensa je slična opciji koju su istovremeno 4. i 5. januara predlagali Trampovi savetnici – predvođeni advokatima Rudijem Đulijanijem i Džonom Istmanom, kao i Trampov strateg Stiv Benon – koji su radili iz hotela Vilard u Vašingtonu.

Preporuke i za Trampa i za Pensa bile su zasnovane na ludim i nepotkrepljenim tvrdnjama o izbornoj prevari, uključujući i lažnu tvrdnju da su „Kinezi sistematski preuzeli kontrolu nad izbornim sistemom“ u osam ključnih saveznih država.

Tadašnji vršilac dužnosti generalnog tužioca Džef Rozen i njegov prethodnik Bil Bar – obojicu imenovao Tramp – do 5. januara su već utvrdili da ne postoje dokazi o prevari birača koji bi mogli da promene ishod izbora 2020.

Ovaj fajl je predstavljen 4. januara velikom broju republikanskih senatora i članova Kongresa, prenosi Gardijan. Trampovim advokatima koji rade u hotelu Vilard nije prikazana prezentacija, prema izvoru upoznatom s tim.

Međutim, izabrani komitet je rekao da je u materijalima koji je predao Medouz pronašao njegove tekstualne poruke sa članom Kongresa, koji je Medouzu govorio o „veoma kontroverznom“ planu da se pošalju izborni spiskovi za Trampa na zajedničku sednicu Kongresa.

Medouz je odgovorio: “Sviđa mi se.”

Svidelo se i Trampu.

Nije se svidelo demokratiji i normalnom životu.

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published.