Memorijalni turnir u čast Radojice Dabetića

Radojica Dabetić, Foto: Privatna arhiva

Radojica Dabetić, Foto: Privatna arhiva

ŠK Budućnost CEDIS u saradnji sa Šahovskim savezom Crne Gore organizuje
međunarodni otvoreni turnir u ubrzanom šahu Memorijal „Radojica Dabetić“,
koji će biti održan u multimedijalnoj sali Univerzitetskog sportskog centra
u Podgorici u subotu, 18. decembra.

Turnir se igra u 9 kola po Švajcarskom sistemu, sa tempom igre 10 minuta po igraču za cijelu partiju, uz dodatak od 5 sekundi za svaki odigrani potez. Nagradni fond iznosi 2.500 eura, a podijeljen je na 16 redovnih i 7 specijalnih nagrada.

Ceremonija svečanog otvaranja održaće se u 10 časova u sali za igru, nakon čega će biti priređen koktel dobrodošlice za učesnike i goste turnira. Očekuje se da na turniru uzmu učešće gotovo svi najbolji crnogorski šahisti, kao i značajan broj igrača iz zemalja okruženja.

Radojica Dabetić (1954-2019) je u omladinskim danima važio za jednog od najtalentovanijih crnogorskih šahista, a titulu omladinskog prvaka Crne Gore osvojio je 1972. godine. Na seniorskom prvenstvu Crne Gore pobjeđuje dvaput zaredom – 1982. i 1983. godine. Postao je majstorski kandidat 1974, a titula majstora FIDE mu je priznata 1987. godine.

Vrsan teoretičar i igrač univerzalnog stila, zabilježio je pobjede protiv Zdenka Kožula, Branka Damljanovića i mnogih drugih renomiranih šahista. Pouzdan ekipni igrač, neke od svojih najboljih rezultata ostvario je nastupajući za ŠK
Budućnost.

Rano se gotovo povukao iz aktivnog igranja i posvetio se trenerskom radu.
Nemoguće je izbrojati sve medalje koje su njegovi učenici osvojili na kadetskim i omladinskim prvenstvima Crne Gore, a mnogi od njih su osvajali odličja i na kadetskim i omladinskim šampionatima Jugoslavije. O njegovom trenerskom radu možda najbolje govori činjenica da su Nikola Đukić i Aleksandra Milović, čelne table muške i ženske reprezentacije Crne Gore, bili njegovi učenici.

Bio je trener ženske reprezentacije Jugoslavije do 18 godina koja je osvojila srebrnu medalju na Prvenstvu Evrope 2002. godine i prvi selektor ženske reprezentacije u nezavisnoj Crnoj Gori. Svjetska šahovska federacija mu je 2017. godine dodijelila titulu trenera FIDE.

Za pet decenija provedenih u ŠK Budućnost, utkao je sebe u sve njegove najveće uspjehe. Bio je član ekipe koja je osvojila titulu prvaka Jugoslavije 1998. godine, a kao kapiten je učestvovao u osvajanju četiri titule prvaka Crne Gore i dva pehara u Kupu. Na funkciji predsjednika Skupštine kluba, dao je veliki doprinos osvajanju još šest šampionskih titula i tri trofeja Kupa Crne Gore.

Ipak, najveći trag je ostavio kroz svoje brojne učenike, od kojih su danas neki članovi prve ekipe Budućnosti, a neki i sami treneri u klupskoj školi šaha. Takođe, kompletna postava ŠK Omladinac-Budućnost sastavljena je od mladih igrača koji su imali sreću da ih on uči tajnama drevne igre.

Organizovanje memorijalnog turnira, za koji se planira da postane tradicionalan, je način da ŠK Budućnost sačuva sjećanje na Radojicu Dabetića i tako pokuša da mu vrati makar dio duga za sve što je uradio za svoj klub i za crnogorski šah.

ŠK Budućnost duguje zahvalnost za održavanje turnira prije svega svom generalnom sponzoru – kompaniji CEDIS, kao i Šahovskom savezu Crne Gore. Prijatelji turnira su: D.O.O. Vodovod i kanalizacija Podgorica, Komercijalna banka i Crnogorski elektroprenosni sistem, koji su finansijski podržali organizaciju Memorijala.

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published.